به گزارش سایت رسمی فدراسیون، دپارتمان مسابقات بینالمللی با ارائه مطلبی چگونگی آغاز فعالیت فوتسال در جهان و ایران را به شرح زیر منتشر کرد:
پروفسور کارلوس سریانی بعد از جام جهانی ۱۹۳۰ که در آن اروگوئه قهرمان جهان شد، برای حفظ آمادگی تیم اروگوئه و اینکه این تیم بتواند در جام جهانی موفق باشد، به این فکر افتاد که سایز زمین فوتبال را کوچک کند تا ببیند چه اتفاقی رخ میدهد. وی تیم ملی اروگوئه را به یک زمین بسکتبال برد تا در آن با یکدیگر فوتبال بازی کنند. او دریافت با کوچکتر شدن زمین مهارت بازیکنان افزایش پیدا میکند. در همین راستا وی سال ۱۹۳۱ فوتبال ۵ نفره را برای مسابقات جوانان در YMCA پیریزی کرد. با این تدبیر رشته جدیدی در فوتبال بنیانگذاری شد و بلافاصله از کشور اروگوئه به کشورهای همسایه یعنی پاراگوئه آرژانتین و برزیل رفت و آنجا مورد استقبال قرار گرفت تا اینکه ابعاد زمین این بازی را کمی بزرگتر کردند و مسابقاتش را در زمین هندبال انجام دادند.
اولین رقابت بین المللی فوتسال در سال ۱۹۶۵ برگزار شد زمانیکه پاراگوئه به عنوان اولین قهرمانی در منطقه آمریکای جنوبی رسید. ۶ جام دیگر در آمریکای جنوبی تا سال ۱۹۷۹ برگزار شد که برزیل پیروز تمامی میادین بود. پیش از اینکه جام جهانی فوتسال به شکل امروزی شکل بگیرد نخستین دوره قهرمانی فوتسال جهان با پشتیبانی اتحادیه به نام FIFUSA قبل از اینکه این اتحادیه با فیفا در سال ۱۹۸۹ ادغام شوددر سائوپائولوی برزیل برگزار شد که با قهرمانی برزیل به پایان رسید. برزیلیها در دومین دوره این مسابقات نیز که در کشور اسپانیا برگزار شد قهرمان شدند. سومین دوره اما در سال ۱۹۸۸ در کشور استرالیا برگزار شد و این بار پاراگوئه توانست برزیل را شکست بدهد و عنوان قهرمانی را تصاحب کند. در سال ۱۹۸۹ ژائو هاوهلانژ رئیس وقت فیفا با پشتیبانی مالی مسابقات فوتسال، این رشته ورزشی را در پیکره فیفا ادغام کرد و نخستین دوره جام جهانی فوتسال را با پشتیبانی فیفا در هلند در سال ۱۹۸۹ برگزار کرد. در اولین جام جهانی برزیل قهرمان، هلند نایب قهرمان، آمریکا سوم و بلژیک عنوان چهارم را از آن خود کردند.
فوتسال در ایران
سال ۱۳۷۰ (۱۹۹۱) دعوت نامهای از فیفا به فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران ارسال شد که در آن آماده بود از تیم فوتسال ایران دعوت به عمل می آید تا با معرفی یک تیم در مسابقات مقدماتی جام جهانی در منطقه آسیا شرکت کنند در آن زمان علی پروین سرمربی تیم ملی فوتبال بود. وی مأمور شد تا تیم ملی فوتسال ایران را شکل بدهد. پروین به همراه چند بازیکن در سالن شهید کشوری گردهم آمدند و در آنجا تمرین میکردند و همانجا بود که ۱۰ نفر هسته اولیه به اتفاق محمد مایلیکهن و ناصر ابراهیمی به عنوان اولین تیم ملی فوتسال ایران معرفی شدند. با حضور ناصر ابراهیمی در تیم بزرگسالان در نهایت محمد مایلی کهن به عنوان سرمربی و مجید جهانپور به عنوان مربی جهت هدایت تیم ملی فوتسال ایران در رقابتهای مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۲ برگزیده شدند و آنها نیز اولین اردو تیم ملی را با دعوت از ۱۰ نفر تشکیل دادند. محمد حبیبی، وحید قلیچ، محمد حسن انصاری فر، سید مهدی ابطحی، حمید استیلی، محمد خاکپور، حسن شیرمحمدی، آرش نوآموز، اصغر اکبری و سعید رجبی اولین تیم ملی فوتسال ایران را شکل دادند. در مرحله مقدماتی ایران ابتدا ۱۸ بر صفر کویت را شکست داد و سپس ۶ بر ۲ از سد عمان میزبان گذشت و به جام جهانی فوتسال که به میزبانی هنگکنگ برگزار میشد صعود کرد. در جام جهانی ترکیب دور مقدماتی دستخوش تغییر شد. بهزاد غلامپور و حمید بابازاده جایگزین حبیبی و قلیچ شدند.محمود خوراکچی نیز در لیست بود اما به دلیل شکستگی از ناحیه دست نتوانست که هیچ وقت در ترکیب تیم حاضر شود. سید مهدی ابطحی، محمود سجادی، صادق ورمزیار، اکبر یوسفی، محسن گروسی، اصغر اکبری، آرش نوآموز، مجید صالح، اصغر مدیر روستا و سعید رجبی نفرات ایران در جام جهانی بودند.
رجبی در آن مسابقات با ۱۷ گل زده توانست کفش طلای جام جهانی را از آن خود کند.
ایران در جامهای جهانی فوتسال
1992 هنگکنگ
گروه B
ایران ۱ - ۲ هلند
ایران ۷ - ۵ ایتالیا
ایران ۱۰ - ۶ پاراگوئه
نیمه نهایی:
ایران ۲ - ۴ آمریکا
رده بندی:
ایران ۶ - ۹ اسپانیا
قهرمان: برزیل
نایب قهرمان: آمریکا
سوم: اسپانیا
چهارم: ایران
1996 اسپانیا
گروه D
ایران ۷ - ۱ کوبا
ایران ۲ - ۵ بلژیک
ایران ۳ - ۸ برزیل
قهرمان: برزیل
نایب قهرمان: اسپانیا
سوم: روسیه
چهارم: اکراین
2000 گواتمالا
گروه D
ایران ۱ - ۲ آرژانتین
ایران ۲ - ۷ اسپانیا
ایران ۳ - ۰ کوبا
قهرمان: اسپانیا
نایب قهرمان: برزیل
سوم: پرتغال
چهارم: روسیه
2004 چین تایپه
گروه D
ایران ۰ - ۴ پرتغال
ایران ۸ - ۳ کوبا
ایران ۱ - ۶ آرژانتین
قهرمان: اسپانیا
نایب قهرمان: ایتالیا
سوم: برزیل
چهارم: آرژانتین
2008 برزیل
گروه D
ایران ۳ - ۳ اسپانیا
ایران ۴ - ۲ لیبی
ایران ۴ - ۲ اروگوئه
مرحله دوم:
ایران ۰ - ۱ برزیل
ایران ۵ - ۴ اکراین
ایران ۵ - ۵ ایتالیا
قهرمان: برزیل
نایب قهرمان: اسپانیا
سوم: ایتالیا
چهارم: روسیه
2012 تایلند
گروه B
ایران ۲ - ۲ اسپانیا
ایران ۲ - ۱ مراکش
ایران ۴ - ۳ پاناما
یک هشتم نهایی:
ایران ۱ - ۲ کلمبیا
قهرمان: برزیل
نایب قهرمان: اسپانیا
سوم: ایتالیا
چهارم: کلمبیا
2016 کلمبیا
گروه F
ایران ۱ - ۵ اسپانیا
ایران ۵ - ۳ مراکش
ایران ۳ - ۳ جمهوری آذربایجان
یک هشتم نهایی
ایران ۴ (۳) - ۴ (۲) برزیل
یک چهارم نهایی
ایران ۴ - ۳ پاراگوئه
نیمه نهایی
ایران ۳ - ۴ روسیه
رده بندی
ایران ۲ (۴) - ۲ (۳) پرتغال
قهرمان: آرژانتین
نایب قهرمان: روسیه
سوم: ایران
چهارم: پرتغال